Omgaan met vermoeidheid (2)
© | gepubliceerd 27 juli 2009 in: zelfonderzoek
Een paar maanden geleden schreef ik over "Omgaan met vermoeidheid". Inmiddels ben ik een paar stappen verder.
Hoewel een aantal praktische maatregelen vruchten afwierp om beter te slapen, bleek er een onbewust zelfbeeld te zijn dat een grote invloed had op hoe ik vermoeidheid ervaarde.
Als ik me vermoeid voelde, was vaak wat er een niveau dieper aan de hand was, dat ik het gevoel had dingen niet aan te kunnen erdoor. Door dit, voorheen onbewuste gevoel expliciet te voelen, loste dit op. Met een gevoel van warmte kreeg ik dan meer energie. Ik had dan ook het gevoel beter afgestemd te zijn op mijn energieniveau.
Door dit diepere voelen is eigenlijk het belangrijkste deel van het probleem voor mij opgelost. De gevoelens van niet capabel zijn waren wat het gevoel gaf dat er een probleem was. Deze waren slechts een onbewust zelfbeeld, dus niet echt reëel. Als ik toch wakker lig 's nachts, ervaar ik dit nu ook veel minder als een probleem, waardoor ik zowiezo sneller weer inslaap.
Zoals gezegd bleken ook een aantal praktisch maatregelen te helpen.
Zo heb ik een blinddoek gekocht speciaal om 's nachts minder door licht gestoord te worden.
Als ik me overdag moe voel, ga ik eerder op bed liggen om rust te nemen.
Ik had de indruk dat ik wel erg vaak wakker werd om een slok water te nemen, een keer of 5 op een nacht. Ik vermoed dat dit komt omdat ik overdag gewend was om als ik dorst had een slok water te nemen, en niet meer dan een slok, uit een glas dat speciaal daarvoor op mijn bureau stond. Door deze gewoonte dronk ik feitelijk erg vaak op een dag. Ik drink nu minder vaak, door meer in een keer te drinken, bijvoorbeeld een glas water tegelijk. Dan hoef ik 's nachts ook minder vaak te drinken.
Ook werd ik wel wakker doordat ik het warm had, door stijgende zomertemperaturen. Ik besteed nu meer aandacht aan hoever ik mijn dekbed over mijn laken heenleg, om daarmee de temperatuur te regelen.