Amok op Koninginnedag 2009
© | gepubliceerd 3 mei 2009 in: psychologische theorie
Tijdens Koninginnedag 2009 reed Karst T. in een zwarte Suzuki Swift 6 mensen dood bij de bus met het koninklijk gezelschap, waarna hij een zelfmoordpoging deed door hard tegen een monument te rijden. Hij overleed later in het ziekenhuis.
Hoewel deze actie in de media voornamelijk vergeleken werd met de met wapens opererende eenlingen die de afgelopen jaren grote aantallen mensen doodschoten alvorens zelf door de politie doodgeschoten te worden, dan wel zelfmoord te plegen, is dit verschijnsel al diverse eeuwen bekend: Amok.
Amok komt vooral in Maleisië voor. Een man die zich diep schaamt, waardoor deze niet meer eervol kan leven, begint plotseling met een wapen zoveel mogelijk mensen te doden. Dit eindigt meestal in het doden van de amokmaker door politie of omstanders.
In de analyses die ik op TV en in de kranten zag over de psychische achtergrond, kwamen vooral de woorden "boosheid", "kwaadheid" en "woede" voor. Waarom werd er niet over "haat" gesproken? Bij de varianten op kwaadheid is er altijd nog een hoop dingen recht te zetten, maar bij haat is er sprake van vernietigingsdrang, omdat die hoop er niet meer is. De moordzucht van Karst T., zowel tegen anderen als tegen hemzelf gericht, was haat en zelfhaat.
Kennelijk is het moeilijk om over haat te spreken. Kwaadheid en woede zijn nog enigszins acceptabel, haat is dat niet. Helaas is het wel de realiteit, hier. Zelfhaat is natuurlijk helemaal moeilijk.
Dat die zelfhaat tot deze feitelijke zelfmoordactie kon leiden, kan alleen als er tevens sprake is geweest van het totaal niet waarderen van het eigen leven. Een diep minderwaardigheidsgevoel, dus. De situatie, met de destructieve macht over het superieure koninklijk gezelschap en de grote hoeveelheid media-aandacht, moest de eigen inferioriteit compenseren.
Karst T. was recentelijk ontslagen en was aan het verhuizen omdat hij de huur niet meer kon opbrengen. Dit kan iets van de onderliggende gevoelens verklaren, maar het is goed mogelijk dat er in zijn jeugd van alles gebeurd is dat hem getraumatiseerd heeft. We weten ook niet waarom hij ontslag gekregen heeft.
De haat die de actie van Karst T. weer opwekte bij mensen richt zich zelfs tegen auto's van hetzelfde type als dat hij gebruikte: zwarte Suzuki's Swift moeten het ontgelden. Het irrationele hiervan laat verder zien hoe mensen hun haat kunnen ontladen op objecten of personen die niets met de eigen situatie te maken hebben, maar daar alleen maar aan doen denken.
0 reactie(s)
Meer artikelen
< Gevoelens in de spiegel - projectie – Drie basisgevoelens van het superego >